Do góry

Śniadania Przepis na:

Rzepa. Czarna rzepa.

Rzepa. Czarna rzepa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4052

Dodano:

Odsłon: 15586

Świeży, wiejski twarożek z czarną rzepą - śniadanie jak się patrzy. Proste, szybkie, smaczne, zdrowe - jednym słowem: CUDO! Sama rzepa to bomba witaminowa! Wyciągi z niej stosowane są w medycynie (np. środki wzmacniające wątrobę, odchudzanie, wzmacniające włosy), zawiera dużo witaminy C, B1 i B2, PP, dużo składników mineralnych - głównie potas, żelazo wapń i magnez. Cała apteka w niepozornej bulwie.

Składniki

  • ok. 25 dag twarogu - użyłem świeżego, wiejskiego - z targu (prawdziwy)
  • 2 nieduże rzepy (ok. 25 dag)
  • 2 - 3 łyżki jogurtu
  • łyżka posiekanej zieleniny (np. pietruszka)
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rzepę obierz i utrzyj na tarce o małych oczkach.
    Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z tartą rzepą.
    Dodaj jogurt, aby uzyskać pożądaną konsystencję i przyprawy do smaku.
    Smaruj kanapki lub wyjadaj łyżką - co kto lubi!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 26 lutego 2014 Sama ją przemycam do czego się tylko da :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 lutego 2014 Wspaniałe połączenie, twaróg łagodzi ostrość rzepy, zabieram do diety :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń