Do góry

Desery Przepis na:

Rzeszowiak

Rzeszowiak

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8265

Dodano:

Odsłon: 86797

fajne ciasto z lekkim smakiem kawy

Składniki

  • 7 białek
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • biszkopt z 4 jajek
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa 1 szklanka mleka
  • 7 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • polewa czekoladowa
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną ocet i proszek do pieczenia, na blaszkę wyłożyć nierówno, posypać kawą.

  2. Zrobić biszkopt z 4 jajek, ubić białka z cukrem dodać żółtka i mąkę z proszkiem, wylać na białka z kawą, nie wyrównywać powierzchni, piec około 40 minut w 180 stopniach

  3. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym i pudrem, mąką . Zagotować mleko wlać masę żółtkową, ugotować budyń jak wystygnie utrzeć z margaryną. Przestygnięte ciasto przekroić posmarować masą, na wierzch zostawić trochę masy i posmarować, polać polewą I SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kamyszek 29 maja 2013 Ciasto bardzo dobre i na pewno warto spróbować.Tylko tego kremu jakby za mało wyszło ze szklanki mleka.Starczyło na przełożenie a na wierzch już niestety nie.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

salcia54 27 maja 2013 u mnie w piekarniku,mam długi weekend,trzeba uczcic

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 25 maja 2013 to ciasto jest na dużą blachę , życzę przyjemnego kosztowania, szkoda że mi nie ma kto upiec bo córcie jeszcze za małe :):):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 maja 2013 Nie znalazłam nigdzie wielkości blachy !? Mam nadzieję , że jest na dużą , bo biorę się za pieczenie wszak jutro Dzień matki . Przyda się słodkie małe co nie co.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 25 maja 2013 Upiekłam ciasto i muszę dodać następujący komentarz: poza tym, że ciasto robi się niebywale szybko, jest mało pracochłonne to efekt jest zaskakujący, ja osobiście doradzam jako polewy użyć gorzkiej czekolady, idealnie współgra z Rzeszowiakiem , piąteczka :-)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Calla70 28 kwietnia 2013 Zrobiam dzisiaj to ciasto... takie proste a jednocześnie przepyszne... gratuluję pomysłu :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 22 kwietnia 2013 Dawno nie widziałam tak oryginalnego ciasta, dla mnie to zupełna nowość (może dlatego, że mieszkam na drugim krańcu Polski od Rzeszowa ;)), bardzo ciekawe... Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń