Do góry

Dania główne Przepis na:

Sajgonki

Sajgonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 9880

Pyszne sajgonki, napewno zasmakują każdemu :-)

Składniki

  • papier ryżowy, 30 szt.
  • makaron sojowy, 1 opakowanie
  • Mięso mielone (drobiowe, wieprzowe), ok. 1 kg
  • marchewka, 4 szt.
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 4 ząbki
  • kapusta pekińska, 0,5 kg
  • Grzyby moon, 1 opakowanie
  • jajka, 3 szt.
  • Pieprz, sos sojowy, cukier
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby moon gotować we wrzątku przez 30 min, po czym odlać przez sitko i zostawić do wystygnięcia. Mięso podsmażyć na oleju, nie przyprawiać. Na oddzielną głęboką patelnię wrzucić posiekaną kapustę pekińską, pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oblać wszystko niewielką ilością oleju, wymieszać i podsmażać, aż warzywa zmiękną. Makaron sojowy zalać dobrze ciepłą wodą na ok. 5-10 minut, aż zmięknie. Wyjąć makaron z wody i pociąć. Grzyby moon pokroić na kawałki. Podsmażone mięso, grzyby moon oraz makaron sojowy dodać do warzyw. Dodać pieprz, sos sojowy oraz cukier do smaku. Wszystko razem wymieszać podgrzewać przez 5 minut po czym odstawić do wystygnięcia. Następnie wbić dwa jajka i wymieszać, żeby farsz się lepiej kleił. Papier ryżowy przed zawijaniem zwilżać pod kranem w ciepłej wodzie, następnie nakładamy farsz i zawijamy jak gołąbki. Smażyć na głębokim oleju. Można podawać z ryżem i sosem słodko-kwaśnym, lub z sosem czosnkowo-miodowym, albo poprostu same z sosem. SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jancio29 09 lutego 2011 Aby nie marnować smaków, wodą z grzybków zalewam makaron; łapie lekki smaczek i delikatny kolor. A zawijam na kuchennym blacie stawiając od prawej: paczka papieru, miska z ciepłą wodą, TU ZAWIJAM, miska z farszem, taca z sajgonkami.
Pozdrawiam Smakoszy!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń