Do góry

Przekąski Przepis na:

Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2109 Ocena: 47130

Dodano:

Odsłon: 6835

Chrupiące, mięsne...czegóż chcieć więcej? No, może więcej sajgonek :P

Składniki

  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • 150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 100 g ryżu
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem.
    W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy.
    Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Papier ryżowy moczymy w wodzie (pojedynczo). Na każdy układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety.
    Smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem orientalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń