Do góry

Dania główne Przepis na:

Sakiewki drobiowe w cieście francuskim, kurki, szparagi i sos śmietanowo musztardowy

Sakiewki drobiowe w cieście francuskim, kurki, szparagi i sos śmietanowo musztardowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 461

Dodano:

Odsłon: 274

Polecam

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 op. mrożonych kurek
  • 3 szparagi
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 200 ml wina białego wytrawnego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • Sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • czosnek granulowany
  • cząber
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. W lekko osolonej wodzie podgotuj szparagi, aby zmiękły.

    2. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Podsmaż szalotkę i czosnek drobno pokrojone.

    3. Gdy się zeszklą dodaj kurki. Dopraw do smaku solą morską oraz pieprzem. Duś aż odparuje woda. Dodaj jogurt naturalny, podsmaż.


    4. Filety z kurczaka dopraw solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym i cząbrem.

    5. Tak przygotowane filety nadziewaj podsmażonymi kurkami, do każdego włóż po jednym szparagu.

    6. Ciasto francuskie wzdłuż podziel na 3 części. Owiń ciastem każdy filet.

    7. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    8. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.

    9. Piecz w piekarniku 200C około 40 minut.

  2. 10. Przygotuj sos śmietanowo-musztardowy:

    - Gdy sakiewki drobiowe pieką się w piekarniku do rondelka włóż 2 łyżki musztardy francuskiej.

    - Dodaj wino. Gotuj aż odparuje woń alkoholu.

    - Następnie dodaj śmietankę i gotuj, aż sos zacznie pokrywać spód łyżki.

    11. Po upieczeniu rozkrój sakiewki srobiowe, wyłóż na talerz i podawaj z sosem śmietanowo-musztardowym.

    12. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń