Do góry

Śniadania Przepis na:

Sakiewki z farszem chorizo, pieczarkami, papryką i żółtym serem.

Sakiewki z farszem chorizo, pieczarkami, papryką i żółtym serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1008 Ocena: 9857

Dodano:

Odsłon: 332

Sakiewki pieczone są z ciasta francuskiego. Do ich nadzienia użyłam farszu z meksykańskiej kiełbasy chorizo, żółtego sera, papryki słodkiej i pieczarek. Polecam.

Składniki

  • ciasto francuskie XL 1 opakowanie
  • farsz z kiełbasy chorizo 15 dag
  • pieczarki 4 szt. małe
  • papryka czerwona kawałek
  • ser żółty 3 plastry o grubości 0,5 cm (pokrojone w kostkę)
  • Składniki na 1,3 kg farszu do kiełbasy meksykańskiej chorizo:
  • chuda wieprzowina 1 kg, schłodzona i pokrojona w 2 cm kostkę
  • chude podgardle 30 dag, schłodzone i pokrojone w 2 cm kostkę
  • ocet jabłkowy 60 ml
  • czosnek 5-6 zębów
  • ziele angielskie 5 ziaren (tłuczone w moździerzu)
  • goździki 5 szt. (tłuczone w moździerzu)
  • papryka ostra chili, mielona 1 czubata łyżka lub 3-4 łyżki gotowego sosu z papryczek chili
  • oregano 1 łyżka
  • sól 20 g (1 stołowa łyżka)
  • pieprz czarny 1 łyżeczka (tłuczone w moździerzu)
  • kumin 1/2 łyżeczki (mielony)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do zrobienia sakiewek będziemy potrzebować tylko 15 dag farszu.

    Sposób przygotowania farszu:

    Mięsa mielimy razem z czosnkiem przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie suche przyprawy, sól i ocet jabłkowy, dobrze wyrabiamy przez około 10 minut do dobrego połączenia się składników. Wyrobiony farsz zakrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-4 godzin)żeby przegryzły się wszystkie składniki.

  2. Po schłodzeniu farszu smażymy go na patelni.

  3. Studzimy i mamy gotowy farsz do sakiewek.

  4. Wykonanie sakiewek:

    Rozwijamy ciasto, kroimy na 4 równe części 10 x 25 cm. Każdą część nacinamy do połowy prostokąta.

  5. Na drugą połowę nakładamy usmażony schłodzony farsz, pieczarki pokrojone drobno, żółty ser pokrojony w kostkę i pokrojoną w małą kostkę paprykę.

  6. Drugą, ponacinaną częścią ciasta nakrywamy część ciasta z ułożonym na niej farszem, zlepiamy widelcem złącza ciasta.

  7. Zrobione sakiewki przekładamy razem z papierem na blaszkę, każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 20-25 minut (w zależności od piekarnika), do ładnego zarumienienia się sakiewek.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń