Do góry

Desery Przepis na:

Sakiewki z jabłkami

Sakiewki z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 3322

Dodano:

Odsłon: 20051

Jesli mamy gotowe mrozone ciasto na strudle, przygotowanie tego pysznego deseru ( nie liczac czasu pieczenia) trwa ok. 15 minut. Mini strucle smakuja wysmienicie z sosem waniliowym lub lodami waniliowymi. Z 6 platów ciasta mamy 3 duze albo 6 malych porcji.

Składniki

  • 2 male jablka
  • 2 lyzki rodzynek
  • 1-2 lyzki kruszonych migdalów
  • 1 lyzka cukru waniliowego
  • cynamon
  • 25 g masla
  • 6 platów mrozonego ciasta na strucle
  • Jesli sami robimy ciasto:
  • 300 g maki
  • 1 jajko
  • 3 lyzki oliwy
  • szczypta soli i cukru
  • 100 ml wody
  • oliwa do posmarowania ciasta
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jesli sami robimy ciasto, wymieszac wszystkie skladniki i wyrobic robotem, a nastepnie min. 10 min. recznie. Uformowac kulke, posmarowac ja oliwa i odstawic na min. 45 min pod miske splukana goraca woda.
    Rozwalkowac na cienkie platy i dalej postepowac jak z mrozonym ciastem.

    Kazdy plat ciasta posmarowac stopionym maslem, polozyc na nim nastepny plat, polowe ponownie posmarowac maslem i przykryc ja druga polowa. Calosc przeciac na pól - uzyskamy w ten sposób 2 czterowarstwowe kwadraty. Tak samo postepujemy z 4 nastepnymi platami.

    Foremki na muffinki smarujemy maslem i do kazdej wkladamy kwadrat ciasta, nadziewamy go jablkami pokrojonymi w kostke i zmieszanymi z rodzynkami, migdalami, cukrem i ew. cynamonem.
    Konce ciasta sklejamy, tworzac rodzaj sakiewki.

    .

  2. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180-200° C

    Serwujemy z sosem waniliowym lub lodami waniliowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń