Do góry

Dania główne Przepis na:

Sakiewki z kurczakiem

Sakiewki z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Sakiewki z kurczakiem"

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • 10 dag wędzonego filetu z piersi kurczaka
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Anna Góralska z Jabłonowa

  2. Mąkę wsypuję do miseczki. Dodaję sól oraz olej i wodę. Ciasto mieszam łyżką. Powinno mieć taką konsystencję, aby dało się zagnieść, dlatego w razie potrzeby dodaję trochę mąki. Kiedy wszystkie się połączą, zagniatam ciasto ręka mi. Przykrywam je talerzem odwróconym do góry dnem i zostawiam na około 15 minut.

  3. W tym czasie żurawinę i pomidory zalewam wrzątkiem. Odstawiam na 10 minut. Potem odcedzam i dobrze odsączam. Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę, a pomidory siekam. Rozdrobnione mieszam z żurawiną.

  4. Ciasto rozwałkowuję na placek o grubości ok. 5 mm. Wycinam z niego szklanką krążki. Brzegi zwilżam wodą. Na środek każdego krążka nakładam nadzienie. Zlepiam ciasto tak, aby powstały sakiewki. Wkładam je na posolony wrzątek. Gotuję przez 5 minut.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń