Do góry

Przekąski Przepis na:

Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2602

Dodano:

Odsłon: 16646

Szpinak + kurczak + feta = składniki idealne

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 200 g szpinaku baby lub mrożonego
  • 135 g sera feta (u mnie połowa opakowania)
  • pojedyncza pierś z kurczaka – ok. 200 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub ulubionych przypraw)
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek lub oleju, aż się zarumieni.
    W czasie kiedy smażymy kurczaka, myjemy i siekamy szpinak (jeśli używamy świeżego). Ser feta kroimy w kostkę.
    Kiedy kurczak jest gotowy przekładamy go do miseczki i na tą samą patelkę wrzucamy łyżkę masła i szpinak. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy kilka minut. Doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy.

  2. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Do każdego z nich nakładamy łyżkę szpinaku, kurczaka i kilka kostek fety. Rogi ciasta zawijamy do środka i ściskamy. Takie sakiewki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy w 180° (z termoobiegiem) przez około 13 minut, aż nasze sakiewki się zarumienią.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń