Do góry

Dania główne Przepis na:

Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami

Przepis dnia 2019-07-06
Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3638

Dodano:

Odsłon: 2088

świetny pomysł zarówno na obiad, kolację, jak i na przystawkę. Połączenie ciasta francuskiego i kurczaka, jak wiadomo, zawsze genialnie smakuje ;) Do tego cukinia, groszek, zielone szparagi i domowe pesto – po prostu pycha! Całość szybka i prosta w przygotowaniu ;)

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 mała cukinia
  • około 6 zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki zielonego pesto (najlepiej domowego)
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka oleju
  • czosnek granulowany
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na początku czyścimy kurczaka i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Następnie obsmażamy go na łyżce oleju na złoty kolor.

  2. W międzyczasie kroimy cukinie w półplasterki i odrywamy zdrewniałe końce szparagów.

  3. Mięso zalewamy śmietaną i dodajemy groszek. Później dusimy na średnim ogniu, aż płyn zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy cukinię.

  4. Ciasto francuskie kroimy, tak aby powstało 6 równych kwadratów. Każdy z nich smarujemy łyżeczką pesto. Następnie nakładamy farsz z kurczaka. Na samym końcu, na górze układamy szparaga. Końce ciasta sklejamy tworząc sakiewkę.

  5. Następnie sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 160°C, aż ładnie się zezłocą.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń