Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałata po cesarsku

Sałata po cesarsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 821 Ocena: 15911

Dodano:

Odsłon: 11149

Szybkie

Składniki

  • 2 małe ząbki czosnku
  • 4 filety z sardeli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • łyżeczka łagodnej musztardy
  • pieprz
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • 9 łyżek świeżo startego parmezanu
  • bagietka
  • sól morska
  • 2 zwarte główki sałaty rzymskiej
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jeden ząbek czosnku drobno pokroiłem. Filety z sardeli pokroiłem w kostkę, zmiksowałem z czosnkiem oraz oliwą, bulionem, octem, sokiem cytrynowym, musztardą, pieprzem i pietruszką.. Domieszałem 6 łyżek parmezanu.

    Drugi ząbek czosnku obrałem. Kromki bułki opiekłem z obu stron na patelni wypędzlowanej olejem, mocno natarłem czosnkiem. Grzanki posoliłem, popieprzyłem i pokroiłem na kawałki.

    Sałatę umyłem, odwirowałem z wody, wymieszałem z sosem. Obłożyłem kawałkami grzanek, posypałem pozostałym parmezanem.

    PS: Sos do sałaty można przygotować wcześniej, w lodówce zachowa on świeżość przez dwa dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń