Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka brokułowa z fasolką szparagową

Sałatka brokułowa z fasolką szparagową

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1865

Dodano: 15.10.2017

Odsłon: 5192

Zdrowa i smaczna sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy.

Składniki

  • Brokuł 1 szt
  • Fasolka szparagowa 600 g
  • Pomidorki paprykowe 10 - 15 szt.
  • Ser feta 150 g
  • Jogurt grecki 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 2 - 3 łyżki
  • Czosnek suszony lub świeży 1 - 2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Cukier 1 łyżeczka i sól 1 łyżeczka do gotowania
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyścić z ogonków, umyć i włożyć do 3 litrów gotującej się wody z dodatkiem cukru i soli i gotować bez przykrycia około 7 - 8 minut, aż fasolka będzie ugotowana al'dente (nie powinna być zbyt miękka). Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałeczki.

  2. Brokuła umyć i oddzielić od łodygi duże różyczki, które gotować w tej samej wodzie, w której gotowała się fasolka przez około 5 minut, aż brokuł będzie ugotowany al'dente. Brokuła odcedzić, wystudzić i podzielić na mniejsze cząstki.

  3. Ser feta pokroić w kostkę, a pomidorki przekroić na pół.

  4. Jogurt, oliwę i czosnek wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Jeśli użyjemy świeżego czosnku, należy go obrać i przecisnąć przez praskę.
    Sałatka ze świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza

    Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 października Pyszną sałatkę nam tu dziś Kwiatuszek serwuje ;) Szybka i smaczna przekąska, pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń