Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka cesarska z kurczakiem

Sałatka cesarska z kurczakiem

Autor: ElizaF

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 9

Dodano: 11.05.2012

Odsłon: 13408

Ta sałatka z kurczakiem aromatyzowana czosnkiem i chrupiącymi grzankami jest pożywna i pyszna. ;)

Składniki

  • Pokrojone w kostkę grube kromki chleba lub bułki, 4
  • filety z piersi kurczaka, 4 (ok. 600 g )
  • łyżka oliwy z oliwek, 1
  • rozgnieciony ząbek czosnku, 1
  • Świeżo zmielony czarny pipeprz
  • sałata rzymska, 1
  • parmezanu, 25 g
  • Łyżki nisko tłuszczowego majonezu, 3
  • Łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu, 3
  • Łyżeczki musztardy Dijon, 2
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej średnio opiekacz lub piekarnik. Podpiekaj kostki chleb 2-3 minuty, aż będą złotobrązowe, po czym wyjmij i przełóż je na talerz.

  2. Każda pierś kurczaka włóż między dwa kawałki foli kuchennej i spłaszcz wałkiem do ciasta na grubość 1 cm. Posmaruj mięso oliwą z oliwek, natrzyj czosnkiem i dopiero świeżo zmielony pieprzem.

  3. Rozgrzej patelnie grillową i smaż kurczaka przez 10 minut po każdej stronie, po czym lekko go ostudź.

  4. Pokrój mięso w paski. Porwij sałatę na niewielkie kawałki i włóż ją do miski. Posyp wiórkami parmezanu pokrojonym przy pomocy obierka do ziemniaków. Dodaj grzanki oraz kurczaka i nałóż majonez wymieszanych wcześniej z jogurtem i musztardą Dijon.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń