Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2168

Dodano:

Odsłon: 6790

Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mowa oczywiście o sałatce Cezar. Historia jej powstania owiana jest wieloma legendami, a składniki pozostają wciąż tematem spornym. Jedno jest pewne, że sałatka w pierwotnym składzie zawierała: sałatę rzymską, grzanki, czosnek oraz parmezan. Jednak kluczową rolę odrywa w niej genialny sos! Aksamitny, kremowy i bogaty w smaku. Oryginalna wersja sosu prawdopodobnie nie zawierała dodatku anchois. Niesamowity smak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam!

Składniki

  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 2 małe filety kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny i sól
  • Sos cezar:
  • 2 żółtka *
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 fileciki anchois
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oliwy oliwek
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  • pieprz czarny
  • Grzanki:
  • 2 kajzerki **
  • oliwa z oliwek
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki startego parmezanu
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Filet z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo soczysty. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.

    Grzanki

    Kajzerki kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 8 -10 minut w temperaturze 180°C , aż się lekko zrumienią. Podczas pieczenia grzanki należy przemieszać.

    Sos

    Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białko. Żółtka łączymy z musztardą i ucieramy w blenderze. Dodajemy kolejno czosnek, sos Worcestershire, sok z cytryny i ucieramy na jednolitą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli olej, tak jak przy robieniu majonezu. Pod koniec dodajemy fileciki anchois, parmezan oraz pieprz czarny. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Soli nie dodajemy, gdyż fileciki anchois są dość słone.
    Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski, łączymy z połową sosu i delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojonego w plastry kurczaka oraz grzanki. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
    * w szybszej i bezpiecznej wersji sosu, żółtka należy zastąpić 100 g majonezu i zmiksować wszystkie składniki w blenderze
    ** grzanki można przygotować z każdego, białego pieczywa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń