Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka chlebowa

Sałatka chlebowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 85

Dodano:

Odsłon: 3145

Ok, przyznaję, że przydarzyło mi się wyrzucić czasem zepsute jedzenie. Nie lubię tego, staram się wykorzystywać wszystko w kuchni, robić listę zakupów, tak zwane czyszczenie lodówki, świadomie planować potrawy. Jednak, gdy wchodzi w grę chleb czy inny rodzaj pieczywa, zawsze staram się go spożytkować w inny sposób. Choć nie jemy chleba czy bułek dzień w dzień, czasem zostaje kawałek czy bułka. Co wtedy robię? Suszę! A potem wrzucam do malaksera, mielę i mam domową bułkę tartą (w moim przypadku częściej chleb, np. razowy). Lecz pewnego dnia został mi nieduży kawałek, dość twardy, a bułki tartej miałam już całą masę. I co zrobiłam? Sałatkę chlebową! Grzanki z chleba uprażone ze słonecznikiem w towarzystwie kwaskowych pomidorków i słonych oliwek – uwierzcie mi, to jest pyszne!!!

Składniki

  • bułka lub 2-3 kromki czerstwego chleba (świeży też da radę)
  • 8-10 pomidorków koktajlowych (mogą być kolorowe, o różnych smakach)
  • garść łuskanych ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka zielonych oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta lub dwie papryki słodkiej, np. wędzonej
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na niedużej patelni.

    Bułkę lub chleb pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć na patelnię.

    Dodaj słonecznik, pieprz i słodką paprykę. Zrumień na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.

    Przełóż do średniej miski.

    Pokrój pomidorki w paski lub na ćwiartki. Natkę pietruszki poszatkuj. Oliwki pokrój w plasterki.

    Dodaj warzywa do grzanek ze słonecznikiem. Polej 1-2 łyżkami oleju i zamieszaj. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 31 października Fajny pomysł. Też nie lubię wyrzucać jedzenia a w szczególności chleba. Robię grzanki ale zazwyczaj dodaję je do zup lub zjadam jako przekąskę.A do sałatek nie dodawałam ale brzmi bardzo apetycznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń