Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka drobiowa z piekarnika

Sałatka drobiowa z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Sałatka drobiowa z piekarnika"

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • sól
  • 40 dag piersi kurczaka
  • pieprz
  • po 1 czerwonej papryce i cebuli
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 20 dag mrożonej fasolki
  • olej
  • 1 łyżka pasty z tuńczyka
  • 3 łyżki octu winnego
  • bazylia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki starannie wyszoruj pod bieżącą wodą lub obierz ze skórki i opłucz. Pokrój na ćwiartki lub na ósemki. Opłucz pierś kurczaka, pokrój na małe kawałki.

  2. Strąk papryki opłucz, osusz, przekrój na pół i pozbaw gniazda nasiennego. Miąższ pokrój w kosteczkę. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w piórka. Umyte pomidorki pokrój na połówki.

  3. Fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Odcedź na sicie. Naczynie żaroodporne wyłóż pergaminem. Ułóż ziemniaki, paprykę, cebulę i mięso. Skrop 2 łyżkami oleju. Posyp solą i pieprzem. Piecz 40 min w 190 st.

  4. 10 min przed końcem pieczenia wrzuć pomidorki i fasolkę. Wymieszaj 6 łyżek oleju z pastą tuńczykową, octem, 6 posiekanymi listkami bazylii i pieprzem do smaku. Zapiekankę wystudź, polej sosem.

  5. Pasta do sosu

  6. Kupowane w tubkach pasty (łososiowa, tuńczykowa, kawiorowa) to doskonały dodatek do sosów na bazie oleju. Używaj ich także do zdobienia faszerowanych jajek oraz miniprzystawek (np. koreczków. warzywnych, krakersów).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń