Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka elfów – kolejny wariant wykorzystania brokułów w kuchni

Sałatka elfów – kolejny wariant wykorzystania brokułów w kuchni

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 928

Dodano:

Odsłon: 1684

Mamy chyba słabość do nadawania różnych nazw potrawom… Tę, prawdopodobnie ze względu na kolorystykę, nazwaliśmy sałatką elfów… Generalnie, oprócz niewielkiej ilości majonezu, samo zdrowie. Ale przecież czym byłoby życie (i kuchnia) bez drobnych grzeszków ;) Brokuł występuje tu w roli głównej ale i reszta orszaku elfów zdrowia doda… Więc do dzieła…

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 5 jajek
  • Pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 opakowanie półtłustego sera typu feta (ok. 250 g)
  • Szklanka gęstego jogurtu
  • Pół szklanki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: ząbek czosnku
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ugotowałem na twardo, wystudziłem, obrałem, pokroiłem w półplasterki. Cebulę obrałem, a następnie pokroiłem w piórka. Słonecznik uprażyłem na suchej patelni. Ser typu feta pokroiłem w kostkę.

  2. Brokuł podzieliłem na różyczki. Zagotowałem ok. 1,5 litra wody, które osłodziłem 3 łyżeczkami cukru. Dodanie cukru powoduje, że brokuł nie traci swojej naturalnie zielonej barwy. Alternatywą jest (co jest nieco bardziej kłopotliwe) zanurzanie brokułu w wodzie z lodem, po wyjęciu z wrzątku. Następnie wrzuciłem różyczki brokułu do gotującej się wody na około 10 min. Odcedziłem na sitku i wystudziłem. Proces ten nazywa się blanszowaniem.

  3. Na talerzu lub w misce zmieszałem delikatnie wszystkie składniki. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku.

  4. W osobnej miseczce zmieszałem jogurt z majonezem. Opcjonalnie można wcisnąć ząbek czosnku.

  5. Tak przygotowanym sosem jogurtowo-majonezowym polałem delikatnie składniki sałatki. Po wymieszaniu na talerzach biesiadników będzie sam smak. Ale proponuję podawać właśnie w ten sposób. Składniki sałatki polane cienkim strumieniem sosu na dużym talerzu lub w misce wyglądają naprawdę efektownie. Wszak je się również oczami...


    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 27 stycznia 2017 Pięknie. U mnie czosnek, zdecydowanie nie opcjonalnie :). Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 27 stycznia 2017 potrawy jak rodzina ;-) każda może mieć imię albo nazwę :-) jak najbardziej...ciekawe i smakowite połączenie<3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń