Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka farmerska

Sałatka farmerska

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Sałatka farmerska"

Składniki

  • mały kalafior
  • 1 duża marchewka
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2–3 łodygi selera naciowego
  • 6–8 małych pomidorków
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki octu winnego albo soku z cytryny
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Główkę kalafiora oczyść, podziel na różyczki, dokładnie umyj. Marchewkę obierz, potnij w plasterki. Groszek przebierz, opłucz. Warzywa osobno ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Odcedź, osącz, odstaw do wystudzenia.

  2. Cebulę obierz, potnij w cienkie plasterki. Przelej je na sitku wrzątkiem, aby złagodzić ostry smak cebuli. Łodygi selera naciowego oczyść, umyj, pokrój w grubsze plasterki. Pomidorki opłucz, wytrzyj, podziel na cząstki. Wszystkie przygotowane warzywa oraz osączoną kukurydzę przełóż do dużej salaterki.

  3. Ocet wymieszaj z solą i pieprzem. Dolej oliwę, ubij na jednolity sos. Wymieszaj go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. w salaterce polej przygotowanym sosem, przemieszaj. Gotową sałatkę nałóż do 6 miseczek.

  4. 35 min •Porcja: 215 kcal •Cena porcji: 1,80

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń