Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka gado gado

Sałatka gado gado

Autor:

Przepisów i artykułów: 818 Ocena: 15881

Dodano:

Odsłon: 168

Kuchnia indonezyjska

Składniki

  • 2 strąki świeżej papryki chili
  • 2 małe cebule
  • średni por
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g kremu kokosowego
  • 100 g masła z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka brunatnego cukru
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ( kecap asin )
  • 1 łyżka octu balsamico
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyzeczki trawy cytrynowej w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 4 jajka
  • sól
  • 250 g kiełków fasoli mungo
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 300 g marchwi
  • 300 g selera naciowego
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku cytrynowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Grill nastawiłem na najwyższą temperaturę. Strąki chili umyłem, naciąłem wzdłuż, usunąłem pestki, strąki owinąłem aluminiową folią. Cebule w łusce przekroiłem, opiekłem razem z niedobranym czosnkiem, aż łuska cebuli stała się ciemnobrązowa.

    Cebulę i czosnek obrałem, chili oczyściłem z nasad ogonków. Wszystko pokroiłem na kawałki, zmiksowałem. Do masy dodałem krem kokosowy i razem zmiksowałem. Przełożyłem do miski, wymieszałem z masłem orzechowym, cukrem, sosem ostrygowym i sojowym, octem, kminkiem, trawą cytrynową i pieprzem. Domieszałem tyle wody, żeby sos miał konsystencję płynnego kremu.

    Jajka ugotowałem na twardo. Kiełki mungo blanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 3 minut, przelałem na sito i osączyłem.

    Kapustę pekińską umyłem, pokroiłem w cienkie paski, Por, marchew i seler oczyściłem, umyłem, pokroiłem na paski grubości1/2 cm. Por, marchew i seler ugotowałem na parze na średnim ogniu przez 10 minut na półtwardo. Wymieszałem z kiełkami i kapustą, ułożyłem na półmisku.

    Awokado przekroiłem na pół wzdłuż, usunąłem pestkę, obrałem skórkę. Miąższ pokroiłem na kawałki, skropiłem sokiem cytrynowym i dodałem do warzyw. Sałatkę polałem sosem, ugarnirowałem obranymi i pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Sałatkę podałem na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 2 dni temu Juz po przeczytaniu przepisu na sos rozmarzylam sie i trudno mi sie bylo skupic na reszcie :) Super salatka!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń