Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka grillowa z roszponki z pomarańczą

Sałatka grillowa z roszponki z pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 267 Ocena: 2617

Dodano:

Odsłon: 1473

Sałatka grillowa z roszponki z pomarańczą, orzechami włoskimi i serem bałkańskim była królową niedzielnego grilla z sąsiadami. Tak, sałatka, a nie wędzone kiełbaski czy szaszłyki warzywne, również obecne w menu. Zresztą nazwałam tę sałatkę grillową, bo została przygotowana na małe przyjęcie w ogrodzie. Ale można ją z satysfakcją zjeść na zwyczajną, codzienną kolację, a i na imprezie imieninowej się sprawdzi. Ładnie wygląda, jest kolorowa i apetyczna. Napotkasz w niej różne tekstury i smaki, co zwiększa jej atrakcyjność. Tak naprawdę wystarczy kawałek świeżej bagietki lub grzanka jako dodatek i już – pyszna kolacja gotowa.

Składniki

  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 szalotka lub nieduża czerwona cebula, można też użyć dymki – pokrojona w półplasterki
  • 1 duża lub dwie mniejsze pomarańcze, najlepiej czerwone, obrane i pokrojone w sporą kostkę
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • 100 g pokruszonego niezbyt drobno słonego sera bałkańskiego lub fety, myślę, że dobrze się sprawdzi także feta wegańska
  • 2 łyżki syropu z pokrzywy lub miodku mniszkowego, lub płynnego miodu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek albo oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki dobrego octu (jabłkowego, balsamico)
  • szczypta mielonego pieprzu
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umytą i osuszoną roszponkę umieść w dużej misce, w której łatwo będzie wymieszać sałatkę. Dodaj pomarańcze, szalotkę, orzechy.

  2. Z syropu lub miodu, oliwy, pieprzu i octu przygotuj sos – składniki umieść w słoiku, zakręć i wymieszaj, potrząsając mocno. Dressingiem polej sałatkę, wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec posyp pokruszonym serem. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń