Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Gyros.

Sałatka Gyros.

Autor:

Przepisów i artykułów: 370 Ocena: 5833

Dodano:

Odsłon: 1641

Gości u mnie zawsze na Święta,wszyscy ją bardzo lubią,u mnie zawsze króluje wersja z fasolką konserwową.Robię w dużej misce,więc wygląda mało estetycznie,ale za to smakuje wybornie :-)

Składniki

  • 1,5 dużej piersi z kurczaka
  • pół paczki przyprawy gyros-kebab
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
  • ogórki kiszone
  • 3 średnie cebule
  • puszka kukurydzy
  • puszka białej fasolki konserwowej
  • puszka czerwonej fasolki konserwowej
  • kapusta pekińska średniej wielkości
  • ketchup pikantny
  • majonez
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piersi umyć,osuszyć i pokroić w kosteczkę,skropić olejem i posypać przyprawą gyros-kebab,dokładnie wymieszać,przykryć folią i odstawić do lodówki na 2,3 godz.
    Ogórki pokroić w drobną kosteczkę i odcisnąć z nadmiaru soku.
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
    Kukurydzę odcedzić,to samo zrobić z fasolkami.
    Pekinkę przekroić wzdłuż na 4 i poszatkować,osolić na durszlaku i odstawić na chwilę,żeby puściła sok.
    Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju,wyłożyć na ręcznik papierowy.
    Zawsze robię gyrosa w dużej misce z przykrywką :-)


  2. Zaczynamy układać od dołu:
    mięso

  3. warstwa ketchupu
    ogórki kiszone

  4. cebula

  5. kukurydza
    majonez
    ketchup

  6. wymieszane fasolki

  7. kapusta pekińska
    majonez

    Wstawiam do lodówki na noc,żeby smaki się przegryzły.
    Przed podaniem dekoruje świeżym ogórkiem i pomidorem.






Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 18 grudnia 2018 Pyszna sałatka, już cieszę się na święta, bo podobna będzie.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 grudnia 2018 Gyros zawsze super, a taka sałatka jest przepyszna, chrum, chrum :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 18 grudnia 2018 U nas to już klasyk, robię ale bez fasoli ;-D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń