Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka hawajska z szynką

Sałatka hawajska z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3643

Dodano:

Odsłon: 13159

Sałatka hawajska z szynką - lekka, soczysta i łatwa do przygotowania. Świetnie smakuje i prezentuje się zarówno na świątecznym stole, jak i podana na co dzień.

Składniki

  • Ananas z puszki 340 g (bez zalewy)
  • Kukurydza konserwowa 285 g (bez zalewy)
  • Seler sałatkowy 320 g (wiórki, w słoiku, bez zalewy)
  • Ser żółty 200 g (u mnie Cheddar)
  • Szynka wędzona 300 g
  • Jajka 3 szt. (ugotowane na twardo)
  • Majonez 8 łyżek + 2 dodatkowo (wersja warstwowa)
  • Jogurt grecki 6 łyżek
  • Pieprz i sól do smaku
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę i jajka pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Plastry ananasa drobno pokroić w kostkę.
    Wszystkie składniki sałatki połączyć i wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i solą.

  2. Aby uzyskać formę warstwową sałatki, należy wymieszać 8 łyżek majonezu z jogurtem i układać w naczyniu kolejno:

    1/3 część szynki, 1/4 część wymieszanego sosu z majonezu i jogurtu, 1/3 część sera, kukurydza, druga część sosu, jajka, druga część szynki, seler, trzecia część sosu, druga część sera, trzecia część szynki, ananas, czwarta część sosu, trzecia część sera, 2 łyżki majonezu + pieprz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń