Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jajeczna z chrzanem

Sałatka jajeczna z chrzanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 1641

Sałatka idealnie sprawdzi się w ten niedzielny wielkanocny poranek, gdy zasiądziemy do wspólnego śniadania z bliskimi. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Ma charakterystyczny i wyrazisty smak, który zawdzięczamy odrobinie chrzanu.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka z groszku
  • 100 g dobrej, wiejskiej szynki
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki chrzanu *
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz czarny
  • sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Jajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy gaz i pozostawiamy jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jest to świetny sposób na gotowanie jajek na twardo. Jajka gotowane w ten sposób, nie mają wokół żółtka tej brzydkiej, szarej otoczki.
    Wystudzone jajka kroimy w większą kostkę. W taką samą kostkę kroimy szynkę i ogórki konserwowe. Dodajemy kukurydzę i groszek odsączony z nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki. W kubeczku mieszamy majonez, chrzan, pieprz i sól. Dodajemy do sałatki i delikatnie łączymy z sałatką.

    Notes

    * można dodać więcej chrzanu, w zależności od upodobań

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń