Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 8500

Dodano:

Odsłon: 60010

Sałatka jarzynowa

Składniki

  • 4 średnie marchewki
  • 1 mały seler
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 średnie korzenie pietruszki
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, chodzi o to, żeby nie przegotować warzyw, nie chcemy przecież żeby z sałatki zrobiła nam się papka dla niemowląt. Przed gotowaniem, dodajemy do wody liście laurowe. Od czasu do czasu sprawdzajcie poziom ugotowania warzyw, niektóre z nich mogą się ugotować wcześniej niż reszta. Jarzyny po ostudzeniu kroimy w małą kostkę. To samo dotyczy jabłek, ogórków, jajek i cebuli. Wszystko wrzucamy do miski, dosypujemy groszek. Do słoika wlewamy jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wielkość kostki, jaką należy pieczołowicie :) kroić, pozostawiam Wam. Jedni wolą mniejsze kawałki sałatki, inni większe. Do sałatki można jeszcze dodać natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 24 marca 2015 Ja od cebuli jestem uzależniona niestety (albo stety):). A co do czosnku, w ogóle go nie czuć w tej sałatce, przy takiej ilości innych dobroci nie ma szans się przebić. Podkręca tylko smak całości. Pozdrawiam wszystkich ciepło. Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mironina 24 marca 2015 najlepsza sałatka, tez nie daję cebuli i czosnku, za to dodaję pory, a warzywa gotuję na parze! maja więcej smaku

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 24 marca 2015 Klasyka jest najlepsza. Ja nie dodaję cebuli ani czosnku, a zamiast korzenia pietruszki dodaję sporo natki, zyskuje na wyglądzie no i smaku. Marchewkę wykorzystuję taką z rosołu, wyjętą jak jeszcze jest w miarę jędrna. Smaki dzieciństwa :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 23 marca 2015 Stara, poczciwa sałatka bije wszystkie nowe,nigdy się nie znudzi, ja cebulę sparzam i nie daje czosnku -))) Odpowiedzi: 1 ▼

19 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń