Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jarzynowa " Kwitnący bez "

Sałatka jarzynowa  Kwitnący bez

Autor:

Przepisów i artykułów: 543 Ocena: 9547

Dodano:

Odsłon: 8364

Kolorowa, zdrowa, sycąca i pyszna sałatka z jadalną dekoracją.

Składniki

  • 5 jajek + czerwony barszcz koncentrat
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • czerwona fasola konserwowa ok.40 -50g
  • kukurydza konserwowa ok. 100 g
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • musztarda miodowa + majonez
  • natki pietruszki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo , studzimy, potem oddzielamy białka od żółtek.
    2 białka kroimy na kawałki i zalewamy koncentratem buraczanym.
    Odstawiamy przynajmniej na 1,5-2 godziny.
    Resztę białek drobno siekamy, potem osobno siekamy żółtka.
    Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
    Ugotowane przekładamy na sitko i studzimy.
    Przestudzone warzywa, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
    Wszystko przekładamy do miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę, mieszamy.
    Doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i 1 łyżką majonezu, mieszamy.
    Sałatkę przekładamy do szklanej salaterki 18 cm, wyrównujemy górę, wierzch smarujemy majonezem i posypujemy posiekanymi żółtkami.


  2. Drobno siekamy zabarwione białka.
    Na wierzchu sałatki układamy białe i zabarwione białka formując kwiaty bzu.

  3. Potem dodajemy gałązki natki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń