Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka kubańska na zimę

Przepis dnia 2019-07-20
Sałatka kubańska na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 8256

Dodano:

Odsłon: 39928

Jedna ze smaczniejszych sałatek na zimę jaką robiłam.Smaki lata zamknięte w słoiku- kapusta,ogórki,pomidory,czerwona papryka,cebula i marchew.

Składniki

  • 10 słoików 500 ml
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 kg krótkich ogórków
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg czerwonej papryki
  • pół kg cebuli
  • pół kg marchewki
  • 250 ml oleju
  • 150 ml octu 10 %
  • 120 g cukru kryształu
  • 2,5 łyżki soli
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu
  • 10 listków laurowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć.
    Kapustę zetrzeć na mandolinie w pierwszej kolejności,żeby nam siadła i zajmowała mniej miejsca,osolić połową soli i dokładnie wymieszać rękami.
    Z papryki usunąć gniazda nasienne,przekroić na pół,następnie pokroić w drobne paseczki-można użyć dowolny kolor papryki,lub pomieszać,u mnie zawsze najlepiej sprawdza się czerwona,ponieważ jest najsłodsza.
    Ogórki zetrzeć na mandolinie na grubość ok.5 mm.
    Pomidory zlałam wrzątkiem i obrałam ze skórki,następnie przekroiłam na 4,wykroiłam zielone łyko od szypułki,pokroiłam w dowolnej wielkości kawałki.Do tej sałatki najlepiej nadają się zwykłe pomidory niż malinowe,nie rozpadną się podczas gotowania.
    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie średniej grubości,ja starłam na mandolinie,żeby było szybciej.
    Marchewkę obrać i pokroić wedle uznania,starłam na tarce w słupki.
    Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski razem z kapustą.

  2. Dodać do warzyw resztę soli,wsypać cukier,wlać olej i ocet,wsypać ziarna pieprzu i liście laurowe,całość dokładnie wymieszać,wkładam rękę i mieszam wszystko ręką,wymieszaną sałatkę odstawiamy na 1 godz.w temp.pokojowej.

  3. Po tym czasie całość przekładamy do garnka,

  4. doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem od momentu wrzenia ok.15 min.na średnim ogniu.
    Następnie sałatkę kubańską przekładamy do wyparzonych słoików,brzegi wycieramy ściereczką,mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem,

  5. okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: domek baby jagi

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń