Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka makaronowa z brokułem

Sałatka makaronowa z brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 1373

Dodano:

Odsłon: 587

Choć pochodzenie makaronu nie jest do końca znane, jedno jest pewne – mąka zmieszana z wodą cieszy nasze podniebienia już od około czterech tysięcy lat. I wcale jej korzenie nie znajdują się w Italii. Najstarszy, liczący sobie 4 tysiące lat, makaron znaleziono w Chinach w dolinie Żółtej Rzeki. W Polsce makarony są bardzo popularne i lubiane. Są głównym składnikiem zup, dań głównych i sałatek. Ja podczas zakupów nie mogę przejść obojętnie obok półki z makaronami. Przeróżne kształty, smaki jak i kolory przyciągają moją uwagę i inspirują mnie. Ostatnio urzekł mnie makaron o zielonym kolorze ze szpinakiem, który świetnie sprawdził się w sałatce.

Składniki

  • 250 g makaronu ze szpinakiem
  • 200 g szyki wędzonej
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ pora
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny i sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pamiętajmy, aby nie rozgotować brokuła, powinien pozostać chrupiący.
    Szynkę kroimy w większą kostkę, pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno kroimy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodajemy odsączoną kukurydzę. Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę dobrze jest schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń