Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka makaronowa z pomidorami i szpinakiem

Sałatka makaronowa z pomidorami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 931

Świeży szpinak, przyprawiony ziołami owczy ser i makaron to bardzo udane połączenie.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić na sitko i starannie osączyć.

  2. W tym czasie opłukać szpinak, usunąć twarde łodygi, a liście porwać na małe kawałki. Pomidory umyć i pokroić na połowy. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki

  3. Na dressing wymieszać ocet z oliwą z dodatkiem soli i pieprzu. W dużej misce wymieszać jeszcze lekko ciepły makaron ze szpinakiem, pomidorami i cebulą. Polać dressingiem i bardzo dokładnie wymieszać.

  4. Ser owczy pokroić w kostkę lub odsączyć z zalewy. Sałatkę przełożyć do salaterki lub małych miseczek, wymieszać z serem i oliwkami i podawać.

  5. Dla odmiany przygotowaną sałatkę włożyć do żaroodpornej formy, posypać serem i oliwkami i zapiekać około 20 min w temperaturze 180 stopni.

  6. Praktyczną alternatywą dla świeżego szpinaku może być mrożony. Paczka 30 dag takiego szpinaku zastępuje 50 dag świeżych liści.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń