Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży szpinak, przyprawiony ziołami owczy ser i makaron to bardzo udane połączenie.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Składniki
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić na sitko i starannie osączyć.
W tym czasie opłukać szpinak, usunąć twarde łodygi, a liście porwać na małe kawałki. Pomidory umyć i pokroić na połowy. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki
Na dressing wymieszać ocet z oliwą z dodatkiem soli i pieprzu. W dużej misce wymieszać jeszcze lekko ciepły makaron ze szpinakiem, pomidorami i cebulą. Polać dressingiem i bardzo dokładnie wymieszać.
Ser owczy pokroić w kostkę lub odsączyć z zalewy. Sałatkę przełożyć do salaterki lub małych miseczek, wymieszać z serem i oliwkami i podawać.
Dla odmiany przygotowaną sałatkę włożyć do żaroodpornej formy, posypać serem i oliwkami i zapiekać około 20 min w temperaturze 180 stopni.
Praktyczną alternatywą dla świeżego szpinaku może być mrożony. Paczka 30 dag takiego szpinaku zastępuje 50 dag świeżych liści.