Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka makaronowa z włoską kapustą

Sałatka makaronowa z włoską kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 934

Świeża, zielona sałatka pachnąca włoskimi ziołami - idealna na śwniadanie w gorący dzień

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Powiniem być grubszy - typu kokardki. Ja używałam zielonego - szpinakowego makaronu i w sałatce wyglądał pięknie.

    Kapustę kroimy na paseczki szerokości niecałego centymetra. Cebulę troimy w piórka. Mieszamy, zalewany wrzątkiem i sparzamy przez około 2-3 minuty.

    Odcedzoną kapustę z cebulą mieszamy z wystudzonym makaronem.

    Sos:
    Do jogurtu dodajemy poszatkowane świeże zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sporo pieprzu.

    Sałatkę zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Jeśli będzie taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy udekorowaną podsmażona szynką lub doczkiem i świeżymi ziołami.

    Najlepiej smakuje mocno schłodzona

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń