Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka meksykańska – wegetariańska i łagodna

Sałatka meksykańska – wegetariańska i łagodna

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 448

Dodano:

Odsłon: 2911

Lekkich sałatek z wykorzystaniem dobrodziejstw wiosny nigdy dosyć. Rzodkiewki jeszcze są na straganach a pomidory coraz smaczniejsze. Dodałyśmy do nich kukurydzę i wspaniały sos i wyszło nam pyszne danie.

Składniki

  • 4 małe pomidory
  • 1,5 pęczka rzodkiewek
  • puszka kukurydzy (oczywiście możecie wziąć świeże kolby kukurydzy, ale akurat nie sezon na nie)
  • 1 dymka (bez szczypiorku)
  • 3 łyżki utartego sera grana padano
  • I składniki na sos:
  • sok z 1,5 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • garść natki pietruszki (lub kolendry)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory i rzodkiewki myjemy a następnie kroimy. Rzodkiewki w bardzo cienkie talarki a pomidory w kostkę, po czym wrzucamy je do średniej wielkości miski. Otwieramy puszkę kukurydzy i po odsączeniu z płynu ziarna także wrzucamy do miski.

  2. W tym miejscu wkracza dymka – łagodna, ale wyrazista, która została pokrojona w bardzo drobną kostkę, a następnie wmieszana do już gotowych składników.

  3. Sos jest równie prosty – należy posiekać natkę i zmieszać ją z oliwą i sokiem z cytryny. Obficie posolić i dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku. Jeśli wolicie bardziej pikantne smaki, proszę pieprzu nie żałować i dać go naprawdę sporo.



  4. Składniki w misce mieszamy z gotowym sosem i sałatka jest już właściwie nieomal gotowa. Można ją jeść od razu, lub pozwolić smakom „przegryźć się” przez kilka godzin w lodówce. Tuż przed podaniem posypujemy ją świeżo utartym twardym serem dojrzewającym. Smakuje tak jak wygląda – doskonale!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń