Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka meksykańska z kurczakiem

Sałatka meksykańska z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4011

Dodano:

Odsłon: 18569

Przepyszna sałatka, która znika ze stołu w mgnieniu oka:)

Składniki

  • 2 duże piersi kurczaka
  • Na marynatę: 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • odrobina chili
  • Na sałatkę: 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • Na sos: 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • odrobina soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy. Składniki marynaty mieszamy. Nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (a najlepiej na całą noc).

  2. Sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do sałaty. Fasolę płuczemy, odsączamy i również dodajemy. Umyte pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka i dodajemy do reszty.

  3. Papryczkę chili kroimy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do jogurtu wraz z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy i odkładamy na 5 minut.

  4. Kurczaka pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej na rumiano z obu stron. Odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Następnie kroimy w plasterki.

  5. Składniki sałatki mieszamy z sosem. Przekładamy do miski, na górze układamy plasterki mięsa.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń