Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałatka na ciepło

Sałatka na ciepło

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1349

Dodano:

Odsłon: 4183

Taką podobną sałatkę jadłam bardzo dawno temu w restauracji która już nie istniej,długo kombinowałam aby chociaż troszkę odtworzyć podobny smak i się udało.Nadaje się zarówno na obiad i kolacje.

Składniki

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 2 paryki różne kolory
  • 100 g pieczarek brązowych
  • 1 cukinia
  • kilka pomidorków koktajlowych(ale możemy je pominąć)
  • 5 łyżek sosu słodko-kwaśnego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy,gotujemy.Następnie odcedzamy,czekamy chwilę aż ostygną i przeciskamy przez praskę,mieszamy z mąkami i jajkiem na jednolitą masę i robimy kopytka.Gotujemy w osolonej wodzie.

  2. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek.
    Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy z odrobiną soli i pieprzu.

  3. Pieczarki oczyścić przy pomocy pędzla,pokroić na kawałki.
    Papryki i cukinie również pokroić.
    Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz i na tej samej patelni podusić warzywa około 10 min na wolnym ogniu.Pod koniec duszenia dodać kurczaka i 5 łyżek sosu słodko-kwaśnego.

  4. Ciepłe warzywa nakładać na talerz,następnie kilkanaście kopytek,udekorować pomidorkami koktajlowymi.Podajemy całość na ciepło.



    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń