Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka na dużej bułce"
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 335
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 491
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 335
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 491
Składniki
Obie papryki – żółtą oraz zieloną – umyj, osusz, pokrój w paski, usuwając gniazda nasienne. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, a następnie przekrój je na połówki.
Oliwki osącz z zalewy, a następnie pokrój je na plasterki. Cebulę obierz i pokrój ją w cienkie talarki. Tuńczyka osącz z zalewy i rozdrobnij, np. widelcem.
Wszystkie sałatki połącz następnie w dużej misce lub salaterce, dopraw do smaku, skrop oliwą z oliwek, po czym starannie wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.
Duże okrągłe buły przekrój w poprzek równo na pół, a następnie połówki lekko opiecz od wewnętrznej strony (od przecięcia) na blasze w piekarniku.
Na tak przygotowanym pieczywie umieść następnie sałatkę z tuńczykiem. Wierzch sałatki na bułce posyp dużymi wiórkami twardego sera (np. parmezanu). Danie od razu podawaj.
Do takiej sałatki zamiast tuńczyka w sosie własnym, możesz dodać również tuńczyka w oleju, ale wówczas sałatki nie doprawiaj już oliwą z oliwek, by nie była zbyt tłusta.
Możesz również przygotować sałatkę z tuńczykiem w wersji bogatszej – z ugotowanym na twardo, pokrojonym w półplasterki jajkiem.
Dobrze będzie smakowała również z dodatkiem ogórka kiszonego lub grzybków w occie. Pokrój je na mniejsze kawałki (ogórek kiszony w plasterki, grzybki – na mniejsze części).Źródło: Świat kobiety