Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka na wszystkie sezony

Sałatka na wszystkie sezony

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 4243

Dodano:

Odsłon: 3003

Skladniki sa wlasciwie typowe dla zimowej salatki - burak, pomarancza, fenkul... ale smakuje ona równiez latem, na wiosne i jesienia. Oprócz sosu winegret dodaje do niej równiez mandarynkowa galaretke wlasnej produkcji, ale dzem pomaranczowy tez doskonale spelni swoja role w tej pysznej salatce.

Składniki

  • 1 gotowany burak
  • 1 pomarańcza
  • 1 bulwa fenkułu z zielonym koprem
  • 2 łyżki galaretki mandarynkowej
  • 1-2 łyżki gruboziarnistej musztardy (np. a l'Ancienne)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (np. Masía el Altet)
  • 1 łyżka octu sherry
  • sól (np. Flor de Sal z Ibizy))
  • świeżo mielony czerwony pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Buraka obieramy i kroimy w male kostki, pomarancze obieramy i filetujemy, przy czym zbieramy sok.
    Fenkul kroimy na pól a nastepnie w cienkie plastry, natomist zielony koper siekamy.

    Z musztardy, soku z pomaranczy, oliwy, octu i pieprzu robimy winegret.

  2. Wszystkie skladniki ukladamy na talerzu, mieszamy, na wierzch kladziemy zielenine fenkulu i pokrojone w kostke kawalki galaretki, polewamy pomaranczowym winegret, doprawiamy sola i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

terwol 12 czerwca 2014 Niestereotypowe polaczenie, pyszna salatka.
Twoje zdjecia prezentuja nie tylko apetyczne potrawy, ale i sa bardzo ... eleganckie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 maja 2014 pycha,pycha....jak z moim ulubionym fenkułem to na pewno pyszna:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń