Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami

Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 749

Dodano:

Odsłon: 26521

Robię ją wyłącznie z młodych, tegorocznych warzyw: ogórki, kapusta, koperek, czosnek, cukinia, marchew, cebula, papryka - wszystko z domowej uprawy;) Smakuje świeżo i chrupiąco. Polecam!

Składniki

  • 4kg ogórków
  • 2 kg kapusty
  • 1 kg cebuli
  • 2-3 papryki
  • 1-2 małe cukinie
  • 6-7 marchewek
  • pęczek koperku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • zalewa:
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki octu (10%)
  • 1,5 szklanki oleju/oliwy
  • 4-5 łyżek soli
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinię pokroić w cienkie półtalarki. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w piórka. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Paprykę pokroić w paski. Czosnek i koperek posiekać drobno. Wszystkie warzywa wymieszać razem.

  2. Składniki zalewy wymieszać, zalać sałatkę, wymieszać i odstawić na pół godziny. Rozłożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować 20 minut, mniejsze słoiki (np. 400ml) pasteryzować 15 minut.
    Smacznego!
    Uwaga: octu można dać 1 szklankę, sałatka będzie delikatniejsza. Przed nakładaniem do słoików można spróbować, czy taki smak odpowiada.

    Z podanych składników wychodzi 12-13 słoików po 700ml

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 lipca 2017 wygląda bardzo apetycznie,ale czy może być bez oleju? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń