Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka nie do końca grecka

Sałatka nie do końca grecka

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 796

Dodano:

Odsłon: 4156

Sałatka nie do końca grecka.

Składniki

  • pół główki sałaty rzymskiej
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 pomidory
  • kilka kostek sera feta
  • kilka czarnych oliwek
  • świeża posiekana natka pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki octu balsamicznego lub winnego, 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę,
  • odrobina soli, świeżo mielonego pieprzu i cukru do smaku
  • 2 łyżeczki sproszkowanego parmezanu
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sałatę kroimy na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory i oliwki kroimy w plasterki.

  2. Układamy warstwami sałatę, kawałki pomidora, oliwki, cebulę i ser feta.

  3. Następnie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki i polewamy sałatę przed podaniem. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, mieszanką ziół włoskich i świeżą natką pietruszki.

    Mieszanka ziół włoskich: np. odrobina oregano, bazylii, tymianku cząbru etc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 17 października 2016 grecka, nie grecka, ale z całą pewnością pyszna

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń