Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka obiadowa

Sałatka obiadowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1747

Dodano:

Odsłon: 1242

Lekka sałatka. Świetnie nadaje się się na letni obiad i nie tylko.

Składniki

  • 1/4 kurczaka z rożna
  • 100 g ryżu parboiled
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści sałaty
  • sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, papryka wędzona
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować (w lekko osolonej wodzie) według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Warzywa umyć i pokroić. Wymieszać je z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Mięso z kurczaka drobno pokroić. W szklanym naczyniu ułożyć najpierw porwane liście sałaty. Na to nałożyć ryż wymieszany z pieprzem i papryką wędzoną. Następna warstwa to warzywa, a na wierzch pokrojone mięso z kurczaka. Całość polać sosem winegret. Przyozdobić np. szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń