Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka obiadowa do słoików

Przepis dnia 2018-07-19
Sałatka obiadowa do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 2757

Dodano:

Odsłon: 9919

Zapraszam na pyszną warzywną sałatkę , którą robimy do słoików na zimę. Idealnie nadaje się do obiadu. Składa się z kapusty białek, ogórków, papryki, marchewki oraz cebuli :) Lato zamknięte w słoiku

Składniki

  • -1,5kg poszatkowanej kapusty białej -500g ogórków -2 papryki czerwone
  • -350g cebuli -400g marchwi
  • zalewa -4 szkl wody -150ml octu
  • -1 szkl cukru -7 liści laurowych -10 sztuk ziela anigielskiego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej, ogórki szatkujemy na cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paseczki.
    Wszystkie warzywa delikatnie solimy i odkładamy na około 1,5 godziny by puściły sok, sok odciskamy.

  2. Wszystkie warzywa mieszamy razem

  3. Przekładamy je do wyparzonych i osuszonych słoików

  4. Składniki zalewy dajemy do garnka i gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę. Zakręcamy słoiki-aby mieć pewność, ze wszystko jest szczelne polecam między zakrętkę a słoik dać kawałek folii spożywczej czy woreczka.

  5. Słoiki pasteryzujemy na małym ogniu około 15 minut.

  6. I gotowe :) Można wynieść do piwnicy. Taka sałatka idealnie nadaje się do obiadu czy np hot dogów :)

  7. :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń