Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka obiadowa z czerwonej kapusty

Sałatka obiadowa z czerwonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 9160

Dodano:

Odsłon: 13301

Bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty, z jabłkiem i cebulką. Od lat zawsze tak samo dobrze smakuje.

Składniki

  • czerwona kapusta 600 g
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kwaskowe jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • cukier, sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę należy cienko poszatkować, następnie wrzucić do saganka z osoloną, gotującą się wodą.

    Gotować około 3 minuty, przelać na sitko, dokładnie odsączyć.

    Przełożyć do salaterki, skropić połową soku z cytryny i ostudzić.

    Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Wymieszać z pozostałym sokiem, potem połączyć z kapustą.

    Czerwoną cebulę drobno posiekać. Dodać do kapusty i jabłkiem.

    Wymieszać, wlać oliwę, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

    Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń