Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa

Sałatka ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 861

Bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna do obiadu.

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg marchwi
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • pieprz ziarnisty (kilka ziaren)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
    Koperek drobno szatkujemy.

    Wszystko razem łączymy. Dodajemy sól, pieprz i ziele angielskie.

    Wszystkie składniki na sałatkę zalewamy olejem i octem.
    Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

    Tak przygotowaną sałatkę pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej pozostawić na całą noc).

    Sałatkę razem z powstałą zalewą przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń