Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa na zimę

Sałatka ogórkowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 1532

Dodano:

Odsłon: 5757

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka ogórkowa pasteryzowana. Największa trudność to pokrojenie warzyw, zalanie zalewą i pasteryzacja. Taka sałatka zimą to prawdziwy skarb:)

Składniki

  • ogórki 3 kg
  • marchew 2 szt duże
  • cebula 2 szt duże
  • koper 6 koszyczków
  • ziele angielskie 12 szt
  • gorczyca 3 łyżeczki
  • woda 3 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • ocet 1 szklanka
  • sól 3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku przygotowujemy zalewę: wodę gotujemy z cukrem, octem i solą i odstawiamy by lekko wystygła.
    Marchew obieramy i kroimy w plastry. Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Na dnie każdego słoika /300-400 ml/ układamy koszyczek kopru, po 2 ziarnka ziela angielskiego i po 0,5 łyżeczki gorczycy. Następnie w słoikach układamy plastry ogórków przekładając plastrami marchwi i cebulą.
    Słoiki napełniamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń