Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa nie tylko do słoika

Sałatka ogórkowa nie tylko do słoika

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2304

Dodano:

Odsłon: 10988

To w zasadzie sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę, ale wyśmienicie smakuje także jako surówka jedzona na świeżo.

Składniki

  • 3 kg ogórków
  • 300 g cebuli
  • 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • świeżo mielony czarny pieprz
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki (najlepsze będą takie większe, gruntowe albo sałatkowe) opłukać, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół- lub ćwierć-plasterki.

  2. Warzywa umieścić w odpowiednio dużej misce i dodać resztę składników. Wymieszać dokładnie, najlepiej po prostu dłońmi. Przykryć dla ochrony przed muszkami jakąś ściereczką i zostawić na kilka godzin, można na całą noc. Nie w lodówce, tylko zwyczajnie na blacie/stole.

  3. Sałatkę umieścić w słoikach wraz z sosem, który się wytworzył. Pasteryzować krótko, 5-7 minut, zależnie od wielkości słoika.

  4. Warto zostawić część tej wyśmienitej sałatki do spożycia na bieżąco. Będzie dobrym dodatkiem do wielu obiadowych dań, na przyjęcie grillowe, a także smaczną przekąską na kolację. Zobaczycie, że z pozoru zwyczajna, prosta sałatka jest tak pyszna, że następnym razem zrobicie ją od razu z 6 kilogramów ogórków!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń