Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa z marchewką i papryką pasteryzowana

Sałatka ogórkowa z marchewką i papryką pasteryzowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1512

Dodano:

Odsłon: 2171

Smaczna sałatka z ogórków, papryki i marchwi. Doskonale smakuje z mięsem ale również świetnie pasuje jako dodatek do kanapek.

Składniki

  • ogórki 1,5 kg
  • marchew 3 szt duże
  • papryka czerwona 3 szt
  • cebula 2 szt duże
  • czosnek 3 ząbki
  • zalewa:
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • cukier 0,5 szklanki
  • sól 1 płaska łyżka
  • ziele angielskie 4 szt
  • olej 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy.

  2. Przygotowujemy zalewę: wodę mieszamy z octem, cukrem, solą, olejem i zielem angielskim, stawiamy na gazie i podgrzewamy /ale nie zagotowujemy/ do czasu aż cukier i sól się rozpuszczą.
    Ciepłą zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny - w tym czasie sałatkę kilka razy mieszamy.
    Sałatkę przekładamy wraz z zalewą do słoików lekko ubijając, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń