Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowo-czosnkowa na zimę

Sałatka ogórkowo-czosnkowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1512

Dodano:

Odsłon: 1922

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka ogórkowa. Dodatek czosnku sprawia, że jest pikantna, zaś cukier łagodzi jej ostrość . Odrobina koperku nadaje sałatce dodatkowy ciekawy smak.

Składniki

  • ogórki 2 kg
  • czosnek 5 ząbków
  • cukier 0,5 szklanki
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • olej 0,5 szklanki
  • sól 2 łyżki
  • koperek posiekany 2 kopiaste łyżki
  • ziele angielskie 3 szt
  • pieprz ziarnisty 4 szt
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek /możemy dodać więcej lub mniej/- drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Dodajemy również sól, cukier, ocet, ziele angielskie, pieprz i olej oraz koperek. Wszystko mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy wraz z wytworzonym sokiem do słoików lekko ubijając. Słoiki pasteryzujemy ok. 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń