Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowo-marchewkowo-paprykowa z natką /do słoików/

Sałatka ogórkowo-marchewkowo-paprykowa z natką /do słoików/

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 1686

Dodano:

Odsłon: 835

Pyszna i kolorowa sałatka obiadowa z ogórków, papryki, marchwi, cebuli, czosnku i natki pietruszki.

Składniki

  • ogórki 1,5 kg
  • marchew 2 szt duże
  • papryki czerwone 2 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • cebula 1 szt duża
  • czosnek 6 ząbków
  • natka 1 pęczek duży
  • zalewa:
  • ocet 120 ml
  • woda 250 ml
  • cukier 6 łyżek
  • sól 1 łyżka
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • pieprz 8 ziaren
  • olej 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy warzywa:ogórki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
    Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną zalewą, mieszamy i odstawiamy na 6 godz.
    Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików lekko ubijając, zakręcamy i pasteryzujemy 13-15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń