Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowo-paprykowa z pieprzem

Sałatka ogórkowo-paprykowa z pieprzem

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 1103

Dodano:

Odsłon: 2397

Sałatka z ogórków z dodatkiem cebuli i papryki /ja użyłam białej bo była w promocji:) ale może być inna/. Lekko pikantna:)

Składniki

  • ogórki 1,5 kg
  • papryka 2 szt duże
  • cebula 1 szt duża
  • sól 1 łyżka
  • koperek siekany 1 kopiasta łyżka
  • zalewa:
  • pieprz mielony 1 łyżka
  • słodka papryka mielona 1 łyżka
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka
  • ocet 0,75 szklanki
  • cukier 0,75 szklanki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki /bez obierania/ kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy na miskę, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 1-1,5 godz.
    Ocet gotujemy z cukrem, pieprzem, mieloną papryką, gorczycą i curry i odstawiamy do wystudzenia.
    Po upływie 1-1,5 godz. ogórki z papryką i cebulą odsączamy na sicie, przekładamy ponownie do miski, dodajemy posiekany koperek i zalewamy przygotowaną, przestygniętą zalewą. Mieszamy i odstawiamy na 15 min.
    Ogórki wraz z zalewą przekładamy do słoików lekko ubijając, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń