Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka paprykowo-pieczarkowa na zimę

Sałatka paprykowo-pieczarkowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 1063

Dodano:

Odsłon: 467

Pyszna sałatka z papryki,pieczarek, cebuli i zalewy słodka-kwaśnej. Sałatka doskonale zastąpi surówkę do obiadu lub tradycyjną sałatkę z gotowanych warzyw na spotkaniu ze znajomymi.

Składniki

  • papryka kolorowa 3 kg
  • pieczarki 2 kg
  • cebula 1,5 kg
  • sól 1 łyżka
  • zalewa:
  • woda 3 l
  • ocet 0,5 l
  • cukier 0,5 kg
  • sól 2 łyżki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki ok. 2 cm. Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Obydwa warzywa mieszamy posypujemy solą /1 łyżka płaska/ i odstawiamy na 2 godz.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, gotujemy 2 min i odsączamy.
    Przygotowujemy zalewę: w dużym garnku wodę gotujemy z octem, cukrem, pieprzem i solą.
    Do gotującej się zalewy dodajemy odciśnięte z soku paprykę i cebulę oraz odsączone z wody pieczarki. Gotujemy w zalewie ok. 10 min.. Warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10-13 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń