Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka pasterzy

Sałatka pasterzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 779 Ocena: 14961

Dodano:

Odsłon: 5662

Danie kuchni tureckiej.

Składniki

  • 2 pory
  • 3 czerwone papryki
  • 100 g czarnych oliwek
  • 200 g owczego sera
  • pół pęczka natki
  • pół pęczka tymianku
  • 50 g migdałów
  • 4 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pory oczyściłem i umyłem, pokroiłem w cienkie krążki. Wrzuciłem na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osączyłem na sicie.
    Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę.
    Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem.
    Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni.
    Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi składnikami sałatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń