Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka pieczarkowo-paprykowa pasteryzowana

Sałatka pieczarkowo-paprykowa pasteryzowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 1934

Dodano:

Odsłon: 4626

Rewelacyjna sałatka z pieczarek, papryki, cebuli, marchwi i ogórków kiszonych w słodko-kwaśnej zalewie. Doskonała jako dodatek do obiadów lub składnik sałatek warzywnych.

Składniki

  • pieczarki 75 dag
  • papryki kolorowe 3 szt
  • cebula 50 dag
  • marchew 2 szt
  • ogórki kiszone 50 dag
  • sól 1 łyżka
  • kwasek cytrynowy 1 szczypta
  • olej do słoików
  • zalewa:
  • woda 3 szklanki
  • ocet 0,5 szklanki
  • cukier 15 dag
  • ziele angielskie 15 ziaren
  • pieprz ziarnisty 8 ziaren
  • liscie laurowe 3 szt
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę lub piórka i zasypujemy łyżeczką soli. Odstawiamy na 1,5 godz.
    Papryki po oczyszczeniu z nasion i gniazd nasiennych kroimy w kostkę lub paski i zasypujemy resztą soli. Również odstawiamy na 1,5 godz. Paprykę i cebulę po upływie 1,5 godz. odciskamy z wody i soków.
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski lub kostkę, wrzucamy do wrzątku lekko osolonego i zakwaszonego kwaskiem cytrynowym. Gotujemy 2-3 min i odsączamy.
    Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do lekko posłodzonego wrzątku, gotujemy ok. 5 min i odsączamy.
    Ogórki kiszone obieramy i kroimy w plasterki.
    Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do jednego naczynia.
    Z wody, octu, cukru, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu przygotowujemy zalewę. Gotujemy ją 2-3 min a następnie dodajemy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 30-40 min.
    Przygotowaną sałatkę wraz z wodą/zalewą przekładamy do słoików lekko ubijając, na wierzch wlewamy po łyżeczce lub łyżce oleju /w zależności od wielkości słoika/, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń