Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka ryżowa po węgiersku

Sałatka ryżowa po węgiersku

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2077

Dodano: 30.12.2010

Odsłon: 12382

ciekawe połączenie smaków

Składniki

  • ryż długoziarnisty, 150 g
  • olej, 2 łyżki
  • cebula, 2 łyżki pokrojone w kostke
  • bulion mięsny, 300 ml
  • Papryka słodka, 1 łyżka
  • czerwona papryka, 1
  • zielona papryka, 1
  • węgierskie salami, 100 g
  • ementaler, 100g
  • strąk pieprzu, 1
  • Natka pietruszki, 1
  • kukurydza z puszki, 100g
  • Sos:
  • majonez, 3 łyżki
  • śmietana kwaśna, 100 g
  • keczup, 2 łyżki
  • ocet winny z białego wina, 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać w garnku olej i poddusić cebulę. Dodać ryż, lekko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać paprykę w proszku, zalać bulionem.

  2. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok .20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia.

  3. Salami i ser pokroić na paseczki o dł. 4 cm. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na cienkie paski. Drobno posiekać natkę i strąk pieprzu. Składniki wraz z kukurydzą wymieszać z ryżem

  4. Sos: Majonez połączyć z keczupem i śmietaną. Doprawić octem, solą, pieprzem. Sos wymieszać z ryżem, odstawić na 30 min. Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 marca 2012 ojejku a co to jest ,,strąk pieprzu,,? całe życie się człowiek uczy ale o tym nie słyszałam :-( przepis wart grzechu choć trochę kaloryczny,ale trafia do ulubionych :-) pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń